Er jeg skuffet, er det min egen skyld!

posted by: Julie

18 Comments »

Beskeden tikker ind: ”Babe?”

”Ja?” – Jeg ved godt hvad, der kommer nu. Han aflyser vores aftale. Jeg har haft det på fornemmelsen, at det ville ende sådan. Men selvom min mave har hvisket til mig, at det her nok ville ske, så har jeg alligevel købt ind til den helt store middag. Jeg har købt hans yndlings is, jeg har gjort hovedrent, skiftet sengetøj, farvet mit hår, lavet hyldeblomstsaft, slået græsset og jeg har planet nye blomster på terrassen, der hvor de hang lidt med hovedet.

”Jeg bliver nød til at aflyse i aften…”

Jeg kan mærke, at jeg med det samme bliver ked af det. Mest af alt føler jeg mig nok lidt dum. Jeg ville ønske, at jeg ikke havde brugt så meget energi på at fremtrylle en helt perfekt aften. Og især fordi, jeg jo havde på fornemmelsen, at det var sådan det ville ende. Det er mit eget ansvar, at jeg nu sidder her og kigger ind i min computer, med en følelse af en meget tung og skuffet energi i kroppen. For selvom det er ham, der bryder en aftale, så er ansvaret for de følelser det frembringer i mig, mit alene.

Det lyder måske lidt hårdt, men tænk over det engang! Vi kan kun blive skuffede, hvis vi forventer for meget af den person, vi sætter vores forventninger til. Hvor meget er så for meget, og hvor meget er rimeligt? Dertil er svaret enkelt: For meget er det, når vi sætter vores forventninger højere end der hvor han kan eller vil nå dem.
Jeg ville ikke blive skuffet over at et 5-årigt barn, der er født og opvokset i Danmark, ikke kunne tale russisk! På samme måde er det, med det vi forventer os af de mennesker, der er i vores liv. Hvad end det er venner, veninder, familie eller kærester. Vi mennesker har kun de kompetencer vi har. Og hvis vi forventer mere af vores relationer end hvad deres kompetencer rækker til, eller de har lyst til at levere, så skuffer vi os selv. Hvis vi derimod ikke forventer os noget, og det 5-årige barn kommer hjem og har lært at tælle til ti på russisk, så bliver vi stolte og glade. Og set i det perspektiv, så er vi selv herrer over, hvorvidt vores omgivelser skuffer eller gælder os. Og i dag var mine egne forventninger årsagen til, at jeg blev skuffet.

Han kunne komme med den smukkeste ensomme rose, med de fineste fløjlsbløde og vinrøde blade. Men havde jeg forventet, at han havde fyldt mit soveværelse med blomster, så havde jeg ikke set skønheden i den enkle rose, for bar skuffelse over det tomme soveværelse. Og mon ikke mit soveværelse så forbliver tomt og lige så ensomt som rosen med de fløjlsbløde og vinrøde blade?

Men hvad så hvis én enkelt rose faktisk ikke er nok? Hvis det kræver et værelse fyldt med blomster, før vi bliver lykkelige? Er det tilfældet, så er vi heldigvis i den situation, at vi er frie til at vælge vores relationer, og vi er frie til at vælge dem fra. Møder de relationer, vi har i vores liv, ikke vores forventninger til dem, så er vi frie til at sige farvel. Og vi er ikke kun frie til at ende disse relationer, det er vores pligt at gøre det. Vores brudte forventninger, er nemlig ikke kun negative for os, der skuffes. Det er urimeligt overfor dem, der ufrivilligt skuffer os. Min påstand er, at enten havde han ikke kompetencerne til at møde mine forventninger, eller også ønskede han det ikke. Hvad end det er det ene eller det andet, så har mine forventninger tydeligvis været for store. Og ikke nok med, at dette genererer negativ energi i mit eget liv, så pådrager jeg samtidig et andet menneske en følelse af utilstrækkelighed og mindreværd. Og det, alene fordi jeg har sat nogle forventninger til ham, han ikke kan eller vil leve op til.

Jeg trækker vejret dybt ned i maven, og svarer: “ Det er okay. Jeg forstår det! Håber du får en dejlig aften, og at vi ses en anden gang!”


Ganske rigtigt er svaret skyldsbetonet: ”Tak. Jeg føler mig dog stadig som en forbryder. Jeg forstår HVIS du blot er sød nu selvom du ik mener det. Just so u know.”


Jeg ønsker faktisk ikke, at han skal have det skidt. Intet vinder ved, at vi begge sidder tilbage med negative følelser i kroppen. Det er kun dobbelt så meget negativ energi. Jeg håber at mit svar vil fjerne den følelse: ”Never mind. Jeg er aldrig noget jeg ikke mener. Hvis jeg er skuffet, er det fordi jeg har forventet for meget. Ansvaret er mit. Jeg mener oprigtigt, at jeg håber, du får en rigtig dejlig aften. Just so u know.”

Tilbage sidder jeg nu og kan vælge frit mellem disse to:
1. Jeg er skuffet og ked af det. Jeg kyler maden i skraldespanden, spiser hele bøtten med is for mig selv, mens jeg ser resten af Orange is the new black alene.
2. Jeg har en masse skøn mad i mit køleskab, mit hjem er rent og fint, jeg ser fantastisk ud med mit nye hår, farvede bryn og rød neglelak. Jeg kunne glæde en af mine kære med en helt fantastisk Sankt Hans aften, på min terrasse, der strutter af nye smukke blomster.

Jeg vælger nummer 2.

Mit eget Sankt Hans bål

 

Mit ønske er, at vi ingenting forventer, og at vi derfor i langt større grad vil gældes over de små ting i vores liv, i stedet for at begræde, alt det de ikke var. (Dette gælder selvfølgelig ikke, når vi taler om størrelse)

Kærlig hilsen

Julie

18 Comments
 1. Nina

  Hej Julie,
  Hvor er du bare sej, lige præcis det at du vælger nr. 2 gør dig til et bedre menneske og en bedre version af dig selv. Tak for dine inspirerende ord.
  Nina

  Reply

  • Julie

   Kære Nina
   1000 tak. Jeg forsøger altid, at være netop den bedste og mest kærlige version af mig selv. Også selvom det ikke altid er muligt <3

   Håber du får en smuk og kærlighedsfuld Sankt Hans aften.

   Julie

   Reply

 2. Per

  Jeg kan overhovet ikke forstå at man aflyser, hvis man ved der ligger stor forberedelse bag, købt ind til en skøn middag og hygge..!

  I min verden er det mangel på respekt…

  Men ikke desto mindre har du ret i det du skriver.. “Forvent ikke det samme af andre, som du gør af dig selv..” – Så vil du kun ende med af blive skuffet…

  Rigtig god Sankt Hans aften :)

  /Per

  Reply

  • Julie

   Rigtig god Sankt Hans aften til dig Per :-) – Og tak!

   Reply

 3. Ditte

  DU ER SÅ SEJ!

  Godt du er begyndt at blogge og ombestemmer du dig mht Skt. Hans, så vil jeg gerne have dit selskab.

  Reply

 4. Camilla

  Well put skønne miss Julie! Det er ord, jeg i den grad vil tage med mig. Knus

  Reply

 5. Sofie

  Lige her, må jeg sige at jeg faktisk ikke er helt enig med dig Julie.
  Det er IKKE okay at aflyse, og har man en aftale, mener jeg så afgjort også, at det er okay at blive skuffet, hvis modparten aflyser.
  Når det så er sagt, ja, så er der mange måder at håndtere denne skuffelse på og til det, er det rigtig flot, at du valgte nr. 2.
  Ha en skøn dag. :-)

  Reply

 6. Christina Spinney

  Enormt godt skrevet! Og nøj hvor kan jeg bare genkende de følelser fra mit eget liv….og kan dermed også bruge dine refleksioner i mit eget liv.
  Tak for ærligheden og jeg håber, at du får en fantastisk aften med dine kære <3 Ofte er det alligevel også der man har det bedst <3

  Reply

  • Julie

   Kære Christina

   1000 tak. Det betyder meget for mig, at du skriver det.

   Kærlige hilsner
   Julie

   Reply

 7. Nadja

  Hvor det bare fedt skrevet!!! Den deler jeg videre :) får virkelig en til at tænke over noget, og hvor er det dog rigtigt!

  Reply

  • Julie

   Kære Nadja.

   Mange tak :-)

   Ha’ en vidunderlig sommer

   Julie

   Reply

 8. André Høstrup Berling

  Op på hesten igen søde, han var bare ikke det værd i min optik, man aflyser sq ikke i 11 time, totalt mangel på respekt fra hans side af.

  Livet lære en man ikke skal forvente alt for meget af andre og slet ikke af nogen man måske tror man kender.

  Nej så hellere bare nyde nuet og se hvad livet bringer af skønne ting.

  Så går det ikke helt galt :)

  Reply

 9. The good stuff hideout

  Hmmmm – der er jeg altså ikke enig.
  Jeg synes i dén grad at man kan og skal have forventninger til menneskene i ens liv. At ens venner er der for en, hvis man falder fx. Og hvis de ikke er der, så bliver jeg sgu skuffet. Fordi jeg altid er der for dem.

  Hvordan man så håndterer skuffelsen, når folk svigter, det er noget andet. Nogle gange må man bide i det sure æble og sige tak for denne gang. I dette tilfælde synes jeg dog, at det var et rigtig godt valg, at du valgte løsning nr. 2 og håber I fik en skøn aften!

  Reply

  • Julie

   <3 Vi kender hinanden lige der, Stef. <3

   Reply

 10. Flemming Helver

  Godt valgt, Julie.

  Og husk:
  EVIGT EJES KUN DET TABTE.

  Lunt midsommerkram fra
  Flemming.

  Reply

 11. Kim Nielsen

  Hej Julie,
  Vi har mødt hinanden en enkelt gang tidligere, – og det vil være storladent af mig at sige jeg kender dig.
  Men min bud er, at den fyr du omtaler, – er en fyr af den lækre type.
  Udover hans udseende (narcissisme) som sandsynligvis er et problem, – så indikerer hans Babe-ord, muligvis, at det ikke er en universitetskandidat vi taler om (ikke at det har noget med hjertet at gøre).
  Men helt ærlig Julie, hvad er det for nogle fyre du har mødt i dit liv.

  Det er ikke dig der er noget galt med, – eller at du sætter dine forventninger for højt, – problemet er de fyre du “tænder” på.

  Længere er den ikke.

  Et måske, måske ikke “generaliserende” udsagn fra Kim
  http://www.dr.dk/tv/se/de-uperfekte/de-uperfekte-1-8

  Reply

  • Julie

   Kære Kim

   Tak for din besked. Jeg er dog ked af, eller måske nærmere lettet over, at måtte informere dig om, at du i denne analyse, skyder helt forbi målet.

   Men tak – og en masse ønsker om alt godt til dig.

   Julie

   Reply

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *